Coffee Zone
Jest to polska palarnia kawy, która funkcjonuje od 2003 roku i jest zaliczana do palarni pro-ekologicznych. Firma zajmuje się tworzeniem mieszanek kawy, przetwarzaniem, blendowaniem, przygotowywaniem oraz dystrybucją. Współpracuje z najlepszymi producentami zielonej kawy z całego świata, od których kupuje kawę wyłącznie ze świeżych zbiorów. Zielone ziarna przechowywane są w stale monitorowanych magazynach, dzięki czemu kawa zawsze spełnia najwyższe standardy.
Proces wypalania kawy przeprowadzony jest w innowacyjnych i zaawansowanych technologicznie piecach Loring Kestrel, które są hybrydą pieca bębnowego i powietrznego. Ich ekologiczność polega na wykorzystywaniu 80% mniej gazu, co znacznie zmniejsza ilość wydzielanego dwutlenku węgla uwalnianego do atmosfery. Zastosowana w piecach rewolucyjna technologia Flavour Lock-Roast Process, gwarantuje powtarzalność i pełną kontrolę nad profilem palenia, ale przede wszystkim daje możliwość wydobycia jeszcze więcej smaków i aromatów z ziaren kawy ekologicznej. Ziarna wypalane są pod stałym nadzorem profesjonalnych master roasters, którzy dbają o to, aby cały proces odbywał się w prawidłowy sposób.
Firma zatrudnia wysoko wykwalifikowanych specjalistów zaangażowanych w doskonalenie i utrzymanie międzynarodowych standardów jakości, bezpieczeństwa i zarządzania.
Firma pozytywnie przeszła audyt przeprowadzony przez firmę Lloyd Register Quality Assurance, która potwierdziła zgodność ze standardem jakości i bezpieczeństwa żywności BRC wersji 7, uzyskując poziom A.