Myślę, że wszyscy już o nich słyszeli. Ale co znaczy super w tej nazwie?

Najważniejsze to ponadprzeciętne nagromadzenie w nich witamin, minerałów, elementów śladowych i antyoksydantów, które pozytywnie oddziaływują na ludzki organizm. W skrócie – są one super odżywcze! Należy również zaznaczyć, że na miano super żywności zasłużyć mogą jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone.

Oto 3 główne powody dla których powinniśmy jeść jak najwiecej superfoods i włączyć je na stałe do naszej diety:

  1. Za mało warzyw i owoców

Znaczenie naturalnych mikroelementów dla naszego zdrowia jest niezaprzeczalne. Niestety w naszej diecie jest ich za mało. Kultura fast-food temu sprzyja – wygodniej chwycić kanapkę i pędzić dalej niż ugotować zdrowy posiłek w domu.

  1. Wyjałowiona gleba

Niestety wiekszość naturalnie uprawianych produktów jest uboga w elementy odżywcze z powodu mono-upraw i wyjałwionej ziemi. W odróżnieniu od konwencjonalnej żywności superfoods są „oryginalne”, niezmienne i niezmodyfikowane od momentu ich pojawienienia się. Dlatego ich wartości odżywcze są takie duże.

  1. Naturalny versus syntetyczny

Obecnie ponad połowa ludzi w USA przyjmuje syntetyczne suplementy takie jak multiwitaminy.  Ale nie wiadomo na pewno jak są one wchłaniane przez organizm, ani czy są naprawde zdrowe. W produktach, które pochodzą z naturalnej uprawy nie jesz wyizolowanych elementów odżywczych ale cały wachlarz witamin i minerałów z błonnikiem i enzymami, które powodują, że te produkty są dobrze wchłaniane przez organizm.

I co najważniejsze – superfoods są wyśmienite!

0