Palma kokosowa w sanskrycie oznacza „drzewo, które spełnia wszystkie potrzeby życia”.
Każda z części palmy jest użyteczna. Można z niej uzyskać między innymi wodę kokosową, olej, dżem, mleko, wiórki, kremy, a nawet wino kokosowe!
Orzech kokosowy zawiera niesamowicie dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmacniają odporność. Ponadto są one łatwostrawne i bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dzięki czemu dostarczają natychmiastowej energii. To również świetne źródło potasu, żelazu, sodu, witaminy C i błonnika.
W naszej ofercie kokosa znajdziecie między innymi pod postacią np. mleka ryżowo-kokosowego The Bridge, w Muesli Verival lub w naszych przepysznych granolach i ciasteczkach bezglutenowych!
Kokosa jednak nigdy nie za wiele – poniżej zamieszczamy przepis na zdrowe i szybkie kokosanki 🙂
Składniki na 1 blaszkę:
3 jajka od kury z wolnego wybiegu
240 gramów wiórków kokosowych
150 gramów cukru palmowego Verival
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gładka masa, dodać żółtka ciągle ubijając. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać całą masę.
Wykładać masę na blachę formując kokosanki. Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut, do momentu kiedy wierzch ciasteczek będzie zarumieniony.
Zdejmować po ostudzeniu i zajadać ze smakiem 🙂